Σταφυλοκοκκικές Λοιμώξεις
Πώς να τις αναγνωρίσετε και να τις θεραπεύσετε
Ο σταφυλόκοκκος είναι ένα είδος βακτηρίου που συνήθως βρίσκεται στο δέρμα και στους βλεννογόνους. Αν και συνήθως δεν προκαλεί προβλήματα, υπό ορισμένες συνθήκες μπορεί να πολλαπλασιαστεί και να προκαλέσει λοιμώξεις. Ο σταφυλόκοκκος μεταδίδεται κυρίως μέσω άμεσης επαφής με
- Μολυσμένες πληγές (ακόμα και μικρές πληγές μπορούν να αποτελέσουν πύλη εισόδου για τα βακτήρια)
- Μολυσμένα αντικείμενα: Χρήση κοινών αντικειμένων όπως πετσέτες, κλινοσκεπάσματα, μαχαιροπίρουνα ή ιατρικά όργανα μπορεί να μεταδώσει τον σταφυλόκοκκο.
- Βήχας ή φτέρνισμα ενός μολυσμένου ατόμου μπορεί να απελευθερώσει σταγονίδια που περιέχουν βακτήρια.
Τα συμπτώματα της σταφυλοκοκκικής λοίμωξης εξαρτώνται από την εντόπιση και τη σοβαρότητα της μόλυνσης.Μερικά κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν:
- Ερυθρότητα, οίδημα, πόνο, θερμότητα στην περιοχή της λοίμωξης
- Πύον ή έκκριση από μια πληγή
- Πόνος στους μύες ή τις αρθρώσεις
- Αίσθηση αδυναμίας ή κόπωσης
- Σε σοβαρές λοιμώξεις, μπορεί να υπάρχουν συμπτώματα όπως υψηλός πυρετός, ταχυκαρδία, χαμηλή αρτηριακή πίεση και δυσκολία στην αναπνοή.
Η άμεση ιατρική φροντίδα είναι σημαντική για την πρόληψη επιπλοκών, καθώς ορισμένες λοιμώξεις από σταφυλόκοκκο μπορεί να είναι σοβαρές και δύσκολες στη θεραπεία, ιδίως εκείνες που προκαλούνται από Staphylococcus aureus ανθεκτικό στη μεθικιλλίνη (MRSA).
Η διάγνωση για τον σταφυλόκοκκο, γίνεται μέσω κλινικής εξέτασης και εργαστηριακών δοκιμών.
- Ο γιατρός θα κάνει την κλινική εξέταση διαπιστώνοντας δερματικές λοιμώξεις, αποστήματα, φουσκάλες, εξανθήματα ή άλλα σημάδια που μπορεί να υποδηλώνουν μόλυνση από σταφυλόκοκκο.
- Για επιφανειακές δερματικές λοιμώξεις, θα ληφθεί δείγμα από το μολυσμένο σημείο με ένα βαμβακοφόρο στυλεό. Ενδέχεται, σε περιπτώσεις πιο σοβαρής ή συστηματικής λοίμωξης, να γίνει λήψη αίματος ή υγρού (π.χ. πύον) από την πληγείσα περιοχή.
Το δείγμα αποστέλλεται στο εργαστήριο για καλλιέργεια.Σε περίπτωση ανάπτυξης σταφυλοκόκκου θα γίνει από τον μικροβιολόγο η ταυτοποίηση του είδους , πχ. Staphylococcus aureus ή Staphylococcus epidermidis κλπ.
Κατόπιν γίνεται έλεγχος ευαισθησίας του μικροβίου στα αντιβιοτικά (αντιβιόγραμμα) ώστε να επιλεχθεί η κατάλληλη θεραπεία.
- Αν υπάρξει υποψία μόλυνσης του αίματος (σηψαιμία) ή λοιμώξεις εσωτερικών οργάνων, μπορεί να χρειαστεί απεικονιστικός έλεγχος, όπως ακτινογραφίες, υπερηχογράφημα, αξονική τομογραφία (CT) ή μαγνητική τομογραφία (MRI) για τον εντοπισμό της λοίμωξης.
Ανάλογα με τη σοβαρότητα και τον τύπο της λοίμωξης, η θεραπεία για τον σταφυλόκοκκο περιλαμβάνει:
- Αντιβιοτικά: Για πολλές δερματικές λοιμώξεις, η χορήγηση αντιβιοτικών είναι αποτελεσματική. Ωστόσο, σε περιπτώσεις ανθεκτικών στελεχών, όπως ο MRSA, μπορεί να χρειαστούν ειδικά αντιβιοτικά.
- Παροχέτευση: Για αποστήματα ή άλλες συλλογές πύου, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική παροχέτευση.
- Υποστηρικτική θεραπεία: Σε σοβαρές περιπτώσεις, όπως σηψαιμία, μπορεί να απαιτείται νοσηλεία και υποστηρικτική θεραπεία, όπως ενδοφλέβια αντιβιοτικά και υγρά.
Για να μειώσετε τις πιθανότητες να προσβληθείτε από σταφυλόκοκκο θα πρέπει να ακολουθούνται κάποια βασικά μέτρα υγιεινής, όπως:
- Συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό, ειδικά πριν από την προετοιμασία φαγητού και μετά την επαφή με μολυσμένες επιφάνειες.
- Καλύψτε ανοιχτές πληγές με καθαρό επίδεσμο και αποφύγετε την επαφή τους με άλλους ανθρώπους ή μολυσμένα αντικείμενα.
- Αποφυγή κοινής χρήσης προσωπικών αντικειμένων: Μην μοιράζεστε πετσέτες, ρούχα ή ξυραφάκια με άλλους.
- Καθαριότητα των επιφανειών: Καθαρίστε και απολυμάνετε τακτικά επιφάνειες που αγγίζετε συχνά.
Ο σταφυλόκοκκος είναι ένα κοινό βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει από ήπιες έως σοβαρές λοιμώξεις. Η έγκαιρη διάγνωση και η κατάλληλη θεραπεία είναι καθοριστικές για την επιτυχή αντιμετώπισή του. Η υιοθέτηση καλών πρακτικών υγιεινής και φροντίδας είναι εξίσου σημαντικές για την πρόληψη των λοιμώξεων.