Σπερμοδιάγραμμα – Ανάλυση Σπέρματος
Το σπερμοδιάγραμμα αποτελεί μία από τις βασικότερες εξετάσεις στον έλεγχο γονιμότητας. Πραγματοποιείται κυρίως όταν ένα ζευγάρι αποφασίζει να τεκνοποιήσει ή και σε παθολογικές καταστάσεις που μπορεί να επηρεάσουν την ποιότητα ή την ποσότητα του σπέρματος στον άνδρα. Τα τελευταία στατιστικά στοιχεία καταδεικνύουν τη σπουδαιότητα της εξέτασης καθώς το 20% της υπογονιμότητας οφείλεται αποκλειστικά στους άνδρες, ενώ συμμετέχουν και σε ποσοστό 30-40% μαζί με τις γυναίκες.
Στο δυτικό κόσμο ένα ποσοστό 15% των ζευγαριών δεν μπορούν να τεκνοποιήσουν μετά από 1 χρόνο σεξουαλικών επαφών χωρίς προφύλαξη.
ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΠΕΡΜΑΤΟΣ
Το σπέρμα δεν αποτελείται μόνο από τα σπερματοζωάρια που παράγονται στους όρχεις, αλλά και από εκκρίσεις που προέρχονται από τον προστάτη ,τις σπερματοδόχεις κύστεις και σε μικρότερο βαθμό από την επιδιδυμίδα, σπερματικό πόρο, ουρήθρα και βολβουρηθρικούς αδένες Κατά τη διαδρομή του λοιπόν προς την ουρήθρα εμπλουτίζεται με ουσίες που είναι απαραίτητες για τη σύσταση του σπέρματος και βοηθούν τα σπερματοζωάρια.
ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΣΩΣΤΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΣΠΕΡΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΣΠΕΡΜΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ
-Συνιστώμενη αποχή 3-5 μέρες -Συλλογή όλης της ποσότητας του σπέρματος -Χωρίς λήψη φαρμάκων-κυρίως αντιβιοτικών αν θα γίνει και καλλιέργεια -Λήψη σε αποστειρωμένο δοχείο -Αποστολή του δείγματος εντός 20 λεπτών στο εργαστήριο -Μεταφορά του δείγματος σε σταθερή θερμοκρασία σώματος Η συλλογή πρέπει να γίνεται με τη μέθοδο του αυνανισμού και χωρίς τη χρήση προφυλακτικών ( περιέχουν σπερματοκτόνες ουσίες).
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΣΠΕΡΜΑΤΟΣ
Η ανάλυση του σπέρματος περιλαμβάνει : Έλεγχο των φυσικών χαρακτήρων – Όγκος – PH – Ρευστοποίηση, γλοιότητα – Όψη, χροιά Χαρακτηριστικά των σπερματοζωαρίων – Αριθμός – Κινητικότητα – Μορφολογία – Συγκολλήσεις Ύπαρξη κυτταρικών στοιχείων – Πυοσφαίρια – Ερυθρά – Μικρόβια – Κύτταρα σπερματογέννεσης Βιοχημικά χαρακτηριστικά – Μέτρηση ουσιών ( ψευδάργυρος, κιτρικό οξύ, όξινη φωσφατάση, προστατική φωσφατάση, μαγνήσιο, γGT, Κ, Να, φρουκτόζη, προσταγλανδίνες, L- καρνιτίνη, ουδέτερη α-γλυκοσιδάση, γλυκεροφωσφορυλχολίνη) – Ορμονολογικος έλεγχος ( ανασταλτίνη, αντιμυλλεριανή ορμόνη), Λειτουργικές δοκιμασίες.
Στο κέντρο ΒΙΟΤΥΠΟΣ ακολουθούμε τις νέα οδηγίες της Π.Ο.Υ. ( ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΥΓΕΙΑΣ ) όσο αφορά την αξιολόγηση και την επεξεργασία του δείγματος Επίσης πραγματοποιείται πλήρης έλεγχος του δείγματος ( μικροσκόπηση, βιοχημικές δοκιμασίες- μετρήσεις, ειδικές χρώσεις -χρώση ηωσίνη-νιγκροσίνη, χρώση gram-, καλλιέργεια σε θρεπτικά υλικά για την ανίχνευση μικροβίων και κοινών και ειδικών –μυκόπλασμα, ουρεόπλασμα , χλαμύδια-.