Πρόληψη και έλεγχος του Ουροποιητικού Συστήματος
Ένα μεγάλο μέρος των ασθενειών και ιδιαίτερα οι νεοπλασματικές νόσοι είναι δυνατόν να παραμείνουν ανενόχλητες χωρίς να δώσουν κανένα σύμπτωμα. Για να αποφύγουμε λοιπόν το ότι αυτές οι ασθένειες μπορούν να εξελιχθούν σε κάτι σοβαρό και μη αναστρέψιμο όταν τα συμπτώματά τους εκδηλωθούν είναι απαραίτητη η πρόληψη. Η προσοχή επικεντρώνεται στην ανάγκη να προλάβουμε την εμφάνισή τους που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ζωή του ασθενούς, έχοντας επίγνωση, από την μια μεριά ότι ο οργανισμός μας αξίζει ολόκληρη την πρέπουσα προσοχή και από την άλλη ότι οι ασθένειες δεν είναι πάντοτε επικίνδυνες.
Είναι γνωστό ότι μόνο η πρόληψη, δηλαδή ο έλεγχος της υγείας μας, μας επιτρέπει να εμποδίσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα μια αρχόμενη νόσο.
Εάν η διάγνωση είναι έγκαιρη, οι θεραπείες είναι πολύ αποτελεσματικές οδηγώντας τον ασθενή στην πλήρη αποκατάσταση της υγείας του ή στην άλλη περίπτωση σε μια επιβραδυνόμενη εξέλιξη της νόσου. Το ουροποιητικό σύστημα αποτελείται από τους δύο νεφρούς οι οποίοι βρίσκονται στο πίσω μέρος της κοιλιακής κοιλότητας. Αποστολή τους είναι να φιλτράρουν και να καθαρίζουν το αίμα. Οι νεφροί παράγουν τα ούρα με την αποβολή νερού και διάφορων επιβλαβών προϊόντων του μεταβολισμού. Δύο αγωγοί, που ονομάζονται ουρητήρες, μεταφέρουν τα ούρα έως την ουροδόχο κύστη, η οποία λειτουργεί σαν δεξαμενή αποθήκευσης και εκεί αποβάλλονται μέσω ενός μόνο αγωγού που ονομάζεται ουρήθρα. Το ουροποιητικό σύστημα στον άνθρωπο λόγω γενετικών αλλά κυρίως εξωγενών αιτιών μπορεί να βλαφτεί και να νοσήσει. Οι ασθένειες του ουροποιητικού συστήματος τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες αυξάνονται και συγκεκριμένα τα νεοπλάσματα της ουροδόχου κύστεως βρίσκονται σε συχνότητα στην τέταρτη θέση για τους άνδρες και στην όγδοη για τις γυναίκες. Όπως ξέρουμε ο κίνδυνος νόσου αυξάνεται με την ηλικία και η πιθανότητα εκδήλωσής της και στα δύο φύλα εξαρτάται από τον τρόπο ζωής (κάπνισμα, κατανάλωση αλκοόλ και άθληση), από την διατροφή, από τις συνθήκες εργασίας. Ιδιαίτερη σημασία έχει η ποσότητα των τσιγάρων που καταναλώνονται και ο αριθμός των ετών που κάποιος είναι καπνιστής. Η ανίχνευση αίματος στα ούρα όσο αφορά την γρήγορη διάγνωση είναι ένα σημαντικό σημάδι κινδύνου και πρέπει να επισκεφθούμε άμεσα τον γιατρό για να διευκρινίσουμε την αιτία. Σε ένα ποσοστό 75% το πρωτοεμφανιζόμενο νεόπλασμα είναι καθαρά επιφανειακό, αλλά υποτροπιάζει συχνά. Ενώ το 25% το νεόπλασμα επεκτείνεται στο μυϊκό τοίχωμα της κύστης και καλείται διηθητικό. Η επιστήμη όπως η κλινική κυτταρολογία έχει καταφέρει να μελετήσει τα κύτταρα που αποπίπτουν δια μέσου των αποβαλλόμενων ούρων από το εσωτερικό τοίχωμα του ουροποιητικού συστήματος και με διάφορες τεχνικές έχοντας την βοήθεια του μικροσκοπίου μπορεί να παρατηρήσει την μορφολογία των κυττάρων τους. Η υποκλινική αυτή εξέταση ονομάζεται κυτταρολογική εξέταση ούρων, είναι ανώδυνη, απλή και χρήσιμη για την γρήγορη ανίχνευση και καταπολέμηση της νόσου. Για τρεις συνεχιζόμενες ημέρες τα δεύτερα πρωινά ούρα προσκομίζονται στο εργαστήριο χωρίς μονιμοποιητικό υλικό. Σε περίπτωση που τα ούρα αποστέλλονται από μακρινές αποστάσεις τότε προμηθευόμαστε πρώτα (από το εργαστήριο) ένα δοχείο που περιέχει μονιμοποιητικό υλικό (οινόπνευμα σε ίση ποσότητα με τα ούρα) και μετά το προσκομίζουμε για ανάλυση.
Για τη διατήρηση της υγείας μας απαιτούνται κάποιοι απλοί αλλά εξίσου σημαντικοί κανόνες. Έναν υγιεινό τρόπο ζωής με διακοπή του καπνίσματος, απομάκρυνση από χημικές, βλαβερές ουσίες, κανονική κατανάλωση αναλγητικών και την απαίτηση μιας υγιούς και ισορροπημένης δίαιτας. Καλούμεθα να κάνουμε τον ετήσιο προληπτικό έλεγχο δίνοντας σημασία στα εμφανιζόμενα συμπτώματα προλαμβάνοντάς τα με μια έγκαιρη διάγνωση. Αυτοί οι λίγοι και βασικοί κανόνες είναι ιδιαίτερα σημαντικοί για την υγεία.