12η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΡΘΡΙΤΙΔΑΣ
Η 12η Οκτωβρίου καθιερώθηκε για πρώτη φορά το 1996 ως “Παγκόσμια Ημέρα κατά της Αρθρίτιδας” από την Διεθνή Ένωση Ρευματολογίας και Αρθρίτιδας. Σήμερα υπολογίζεται ότι οι πάσχοντες από οστεοαρθρίτιδα ξεπερνούν τα 100 εκατομμύρια παγκοσμίως.
Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι το 27% του πληθυσμού υποφέρει από κάποια ρευματική ή μυοσκελετική πάθηση, συμπεριλαμβανομένης της οσφυαλγίας, του πόνου στον αυχένα, των διαταραχών των άνω άκρων και των φλεγμονών των αρθρώσεων.
Τι είναι η αρθρίτιδα;
Η αρθρίτιδα είναι η φλεγμονή των αρθρώσεων που εκδηλώνεται με πόνο, δυσκαμψία, οίδημα, ερυθρότητα, διόγκωση μαλακών μορίων, υπερτροφία του αρθρικού θύλακα, αύξηση των αρθρικού υγρού και περιορισμό της κινητικότητας σε μια ή περισσότερες αρθρώσεις. Η αρθρίτιδα χαρακτηρίζεται από πόνο στην κίνηση (αρθραλγία) και στην ψηλάφηση των αρθρώσεων.
Η αρθρίτιδα μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας. Σημαντικό ποσοστό των Ελλήνων επισκέπτονται το γιατρό τους με προβλήματα των αρθρώσεων, μια κατάσταση που προκαλεί πόνο, κακή ποιότητα ζωής και αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, σοβαρή αναπηρία στον πάσχοντα. Οι γυναίκες προσβάλλονται πιο συχνά από αρθρίτιδα και συχνά παρουσιάζουν σοβαρότερα συμπτώματα.
Ποια είδη αρθρίτιδας υπάρχουν;
Οι αρθρίτιδες διαχωρίζονται σε:
- Εκφυλιστικές
- Φλεγμονώδεις (ανοσολογικές)
- Μεταβολικές (από κρυστάλλους)
Πώς γίνεται η διάγνωση μιας αρθρίτιδας;
Ο κλινικός ιατρός( παθολόγος, ρευματολόγος, ορθοπεδικός) θα ζητήσει τόσο απεικονιστικό (ακτινογραφίες, μαγνητική τομογραφία άρθρωσης) όσο και εργαστηριακό έλεγχο (εξετάσεις αίματος), ώστε να διαγνώσει τη φύση της αρθρίτιδας και να χορηγήσει την κατάλληλη θεραπεία.
Στα Διαγνωστικά Κέντρα ΒΙΟΤΥΠΟΣ εκτελούνται:
Απεικονιστικές εξετάσεις
- Μαγνητική Τομογραφία: Προσφέρει λεπτομερή απεικόνιση των μαλακών ιστών, όπως συνδέσμων, τενόντων, μυών και χόνδρων, επιτρέποντας την ανίχνευση πρώιμων αλλοιώσεων και φλεγμονών που δεν φαίνονται στην ακτινογραφία.
- Αξονική Τομογραφία: Αν και δεν είναι τόσο συχνή για την αρθρίτιδα, χρησιμοποιείται όταν απαιτείται λεπτομερής εικόνα των οστών, κυρίως για την ανίχνευση παραμορφώσεων.
- Υπερηχογράφημα: Βοηθά στην απεικόνιση φλεγμονών και υγρών στις αρθρώσεις και τους τένοντες. Είναι χρήσιμο για την παρακολούθηση της εξέλιξης της αρθρίτιδας και τον εντοπισμό αρθρικών βλαβών.
- Ακτινογραφίες: Χρησιμοποιούνται για να ανιχνεύσουν αλλαγές στις αρθρώσεις, όπως φθορά του χόνδρου, οστεόφυτα (σχηματισμός οστικών εξογκωμάτων) και στένωση του μεσάρθριου διαστήματος.
Εξετάσεις αίματος
- Εκτελούνται χωρίς ραντεβού με απλή αιμοληψία και περιλαμβάνουν:
- Δείκτες φλεγμονής: Λευκοκυττάρωση στην γενική εξέταση αίματος, C- αντιδρώσα πρωτείνη (CRP), ταχύτητα καθίζησης ερυθρών (Τ.Κ.Ε.).
- Αυτοαντισώματα ορού αίματος για τη διάγνωση αυτοάνοσων νοσημάτων:
- Αντιπυρηνικά αντισώματα ΑΝΑ και ΕΝΑ καθώς και αντι-DNA για τη διάγνωση συστηματικού ερυθηματώδους λύκου(ΣΕΛ) και άλλων συστηματικών αρθριτίδων.
- Αντι SM, αντι-RNP, αντι-Ro, αντι-La, για τη διάγνωση μικτής νόσου συνδετικού ιστού και συνδρόμου Sjogren.
- Αντικεντρομεριδιακά αντισώματα και αντι-Scl70 για τη διάγνωση προϊούσας συστηματικής σκλήρυνσης και συνδρόμου CREST.
- Αντικυτταροπλασματικά αντισώματα: p-anca, c-anca για τις συστηματικές αγγείτιδες με αρθρίτιδα
- Ra –test και αντι-ccp: για τη διάγνωση ρευματοειδούς αρθρίτιδας.
- Γενετικοί δείκτες, όπως HLA-B27 για την διάγνωση της αγκυλοποιητικής σπονδυλίτιδας κ.ά.
Μεταβολικός έλεγχος
Η πιο συχνή μεταβολική αρθρίτιδα είναι η ουρική αρθρίτιδα, η οποία χαρακτηρίζεται από αύξηση της συγκέντρωσης του ουρικού οξέος στο αίμα και εναπόθεση κρυστάλλων ουρικού μονονατρίου στο αρθρικό υγρό. Είναι πιο συχνή στους άνδρες παρά στις γυναίκες και εμφανίζει τη μεγαλύτερη συχνότητά της μετά τα 50 χρόνια ζωής ενός ατόμου.
Εξέταση αρθρικού υγρού
Μετά από παρακέντηση του αρθρικού θύλακα, ο κλινικός ιατρός θα στείλει στο εργαστήριό μας το αρθρικό υγρό για έλεγχο παρουσίας φλεγμονωδών κυττάρων και βιοχημικών παραμέτρων φλεγμονής καθώς και καλλιέργεια για την διάγνωση φλεγμονής από κοινά μικρόβια (π.χ. σταφυλόκοκκος).
Στα Διαγνωστικά Κέντρα ΒΙΟΤΥΠΟΣ, προσφέρουμε εξειδικευμένες εξετάσεις για την έγκαιρη διάγνωση και παρακολούθηση των ρευματικών παθήσεων, με στόχο την αποτελεσματική διαχείριση και βελτίωση της καθημερινότητας των ασθενών. Η πρόληψη και η έγκαιρη παρέμβαση είναι το κλειδί για μια καλύτερη ποιότητα ζωής.