Οξεία γαστρεντερίτιδα σε παιδιά
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΞΕΙΑ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΤΙΔΑ;
Η οξεία γαστρεντερίτιδα είναι οξεία φλεγμονή του ανώτερου και του κατώτερου πεπτικού συστήματος από λοιμώδεις παράγοντες. Είναι από τις συχνότερες λοιμώξεις στις μικρές ηλικίες και παρουσιάζεται σε όλες τις εποχές του έτους. Στις αναπτυγμένες χώρες είναι συνήθως μια ήπια νόσος, η οποία όμως ευθύνεται για μεγάλο αριθμό εισαγωγών στο νοσοκομείο. Υπολογίζεται ότι σε κάθε παιδί κάτω των 3 ετών αναλογούν 2-5 επεισόδια γαστρεντερίτιδας το χρόνο.
ΑΙΤΙΑ ΟΞΕΙΑΣ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΤΙΔΑΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ
Η γαστρεντερίτιδα στα παιδιά μπορεί να προκληθεί:
- Ιούς:
- ροταίοι και αδενοιοί κατά κύριο λόγο
- Μικρόβια:
- σαλμονέλλα, σιγκέλλα, καμπυλοβακτηρίδιο, υερσίνια και κολοβακτηρίδιο
- (ορισμένα στελέχη του σε μικρότερες κυρίως ηλικίες)
- σαλμονέλλα, σιγκέλλα, καμπυλοβακτηρίδιο, υερσίνια και κολοβακτηρίδιο
- Παράσιτα:
- λάμβλια και αμοιβάδα
Η πιο κοινή αιτία ιογενούς γαστρεντερίτιδας στα παιδιά είναι από τον ιό Ρότα. Σχεδόν όλα τα παιδιά εμφανίζουν διάρροια από αυτόν τον ιό κάποια στιγμή μέχρι τα πέντε τους χρόνια. Μετά από ένα επεισόδιο, η άμυνα του οργανισμού αποκτά αντισώματα και ανοσία στον συγκεκριμένο ιό, έτσι ώστε ο ιός ROTA να προσβάλλει σπάνια τους ενήλικες. Το 70% των κρουσμάτων λοιμώδους διάρροιας στην παιδιατρική ηλικιακή ομάδα προκαλούνται από ιούς.
ΤΡΟΠΟΙ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ:
Μεταδίδεται μέσω μολυσμένου νερού ή τροφής με την κοπρανοστοματική οδό (στόμα – έντερο – κόπρανα), ή ακόμα από μολυσμένα αντικείμενα ή άτομα που έρχονται σε επαφή με τα χέρια μας και κατόπιν από τα χέρια στο στόμα. Πολύ συχνά έχουμε επιδημίες γαστρεντερίτιδας λόγω της εύκολης μετάδοσης, κυρίως σε σημεία που βρίσκονται πολλά παιδιά μαζί, όπως είναι οι παιδικοί σταθμοί,σχολεία κ.τ.λ.
ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΟΞΕΙΑΣ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΤΙΔΑΣ:
Τα κυριότερα σημεία και συμπτώματα είναι:
- οι εμετοί
- οι διάρροιες
- με ή χωρίς αίμα
- κοιλιακό άλγος
- ο πυρετός
- ατονία και κόπωση
- ανορεξία
- πονοκέφαλος και μυαλγίες
Όλα αυτά προκαλούν αφυδάτωση, η οποία θα είναι και το αίτιο εισαγωγής στο νοσοκομείο (ανάλογα με το πόσο σοβαρή είναι). Σε κάθε περίπτωση αν τα συμπτώματα είναι επίμονα, ακόμα και σε ήπια μορφή, το παιδί θα πρέπει να αξιολογηθεί από τον παιδίατρο.
ΔΙΑΓΝΩΣΗ:
Εκτός από την κλινική εικόνα που μπορεί να θέσει τη διάγνωση της οξείας γαστρεντερίτιδας, απαραίτητες είναι και οι εξετάσεις, ώστε να αποφασίσει ο παιδίατρος την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή.
Υπάρχουν οι γενικές εξετάσεις αίματος που είναι:
- Γενική αίματος
- (έλεγχος λευκών, λευκοκυτταρικού τύπου)
- Τ.Κ.Ε και C.R.P.
- (δείκτες φλεγμονής)
- Ιολογικός έλεγχος στα κόπρανα
- (ανοσοχρωματογραφία με μονοκλωνικά αντισώματα έναντι των rota-adeno virus)
- Παρασιτολογική κοπράνων
- (για τα παράσιτα όπως λάμβλια)
- Καλλιέργεια κοπράνων
- (για σαλμονέλλα, σιγκέλλα, υερσίνια, καμπυλοβακτηρίδιο
ΘΕΡΑΠΕΙΑ:
Στις περισσοτερες περιπτώσεις η θεραπεία είναι υποστηρικτική με ενυδάτωση και αντιπυρετικά-αναλγητικά. Αν τα συμπτώματα είναι πολύ έντονα και το παιδί έχει αφυδατωθεί, θα χρειαστεί ενδοφλέβια ενυδάτωση μετά από εισαγωγή σε νοσοκομείο.
Σε ορισμένες περιπτώσεις θα χρειαστεί αντιβίωση (αυτό θα το αποφασίσει ο παιδίατρος ανάλογα με το αίτιο που προκαλεί τη νόσο και την κατάσταση του οργανισμού).