Η θάλασσα ”Πηγή Ζωής”
Είναι η όμορφη σύζυγος του ήλιου, που παίρνει το χρώμα από τη λάμψη του, συμπληρώνει με τη δυναμική της παρουσία το θεραπευτικό ζευγάρι της φύσης.
Στην αρχαία Eλλάδα, ο Iπποκράτης ήταν ο πρώτος που ασχολήθηκε με τις θεραπευτικές ιδιότητες του θαλασσινού νερού. Ήδη όμως από την εποχή του Ηρόδοτου αναφέρεται η χρήση της θαλασσοθεραπείας στην αντιμετώπιση ορισμένων παθήσεων. Στους μετέπειτα χρόνους, το πρώτο κέντρο θαλασσοθεραπείας εντοπίζεται στη Γαλλία γύρω στα τέλη του 1800.
Ποιοι λόγοι κάνουν τη θάλασσα μεγάλη θεραπεύτρια; Εκτός από το χρώμα της, το τραγούδι της, την αύρα της και τη διάχυτη αγκαλιά της που γιατρεύουν την ψυχή, ας σημειώσουμε και τα παρακάτω που θεραπεύουν το κορμί: – Η πίεση στην επιφάνεια της θάλασσας είναι 1 ατμ. Ένα μέτρο κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας η πίεση που δέχονται τα τοιχώματα του σώματός μας είναι 1,2 (1 ατμ. + 0,2 υδροστατική). Δύο μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας η πίεση είναι 1,4 (ατμ. + 0,4 υδροστατική). Αυτό σημαίνει πως το σώμα μας μέσα στο νερό δέχεται μια διαρκή πίεση με φορά από την περιφέρεια (κάτω άκρα) προς το κέντρο (κορμός), έτσι ώστε να ενισχύεται η κυκλοφορία του αίματος. – Η άσκηση μέσα στο νερό, λόγω της άνωσης, δεν φορτίζει ευαίσθητες κατασκευές του σώματός μας, όπως η σπονδυλική στήλη και τα γόνατα. – Η άσκηση μέσα στο νερό έχει υψηλό συντελεστή απόδοσης, που σημαίνει πως το έργο που παράγεται είναι περίπου ίσο με το έργο που καταναλώνεται. Για το λόγο αυτόν η άσκηση μέσα στο νερό βελτιώνει σημαντικά τη μυϊκή μας δύναμη όταν εφαρμόζεται συστηματικά. – Η άσκηση μέσα στο νερό μπορεί να βελτιώσει το εύρος της τροχιάς δύσκαμπτων αρθρώσεων. Αυτό σε μεγάλο ποσοστό οφείλεται στη συνεχή βαλλιστική μικροκίνηση των αρθρώσεων μέσα στο νερό και στην ασφάλεια που νιώθουμε. Επίσης το θαλασσινό νερό, ιδιαίτερα στις ιαματικές πηγές, βοηθά με τη χημική του σύσταση στην ελάττωση του πόνου, στην απορρόφηση του οιδήματος και στην αποκατάσταση γενικώς μυοσκελετικών κυρίως προβλημάτων. – Η άσκηση μέσα στο νερό συνδυάζεται άριστα με την αποκατάσταση τραυματισμών ή ορισμένων παθολογικών προβλημάτων. Η θεραπεία μέσα στο νερό μπορεί να εφαρμοσθεί από το αρχικό έως το τελικό στάδιο της αποκατάστασης, γιατί είναι πάντα ελεγχόμενη από τον ίδιο το θεραπευόμενο, ο οποίος φυσικά γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τα όριά του. Για όλες τις ηλικίες. Ενδείκνυται για – Προβλήματα στα οστά, στις αρθρώσεις ή στους μύες – Δερματολογικές παθήσεις – Διαταραχές στην κυκλοφορία – Χρόνιες αποφράξεις των αναπνευστικών οδών – Διαταραχές στους λεμφαδένες – Ανάρρωση – Προβλήματα διατροφής – Κατάθλιψη.
Tα μυστικά της θάλασσας: Οι φυσικοί παράγοντες που βρίσκονται σε θαλάσσιες τοποθεσίες και μπαίνουν στο παιχνίδι της θαλασσοθεραπείας με ευεργετικά αποτελέσματα είναι: – Το αλμυρό νερό – Τα φύκια – Η λάσπη της θάλασσας,η άμμος. Το νερό είναι το κύριο στοιχείο της θεραπείας. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι ευεργετικές ιδιότητες του νερού οφείλονται στη σύστασή του και ειδικότερα: το αλάτι, στο χλώριο και σε άλλα συστατικά, όπως το μαγνήσιο, το ασβέστιο, το κάλιο κ.ά. Σε ιατρικό επίπεδο Bελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και βοηθά στην ανάκτηση της χαμένης ισορροπίας. Tα θαλάσσια άλατα απομακρύνουν τα νεκρά κύτταρα της επιδερμίδας, ενεργοποιούν τη μικροκυκλοφορία των ιστών και βελτιώνουν την υφή της σε συνδυασμό με την κατάλληλη θερμοκρασία προσφέρουν στον οργανισμό μία επίδραση: αναζωογονητική, αποτοξινωτική, καθαριστική. Σκοπός η βελτίωση της μυικής δύναμης, η αύξηση της όρεξης και η βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος. Πραγματοποιούνται εισπνοές ενός μίγματος νερού και αέρα, το οποίο δημιουργείται από τα κύματα. Με αυτόν τον τρόπο, καθαρίζει το αναπνευστικό σύστημα, λόγω της παρουσίας του νατρίου και του χλωρίου και ενεργοποιείται ο μεταβολισμός εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητας σε ιώδιο. Τα Φύκια. Όλα τα θρεπτικά στοιχεία του θαλασσινού νερού τα βρίσκουμε και στα φύκια, σε συγκεντρώσεις όμως 50.000 φορές μεγαλύτερες! Eίκοσι χιλιάδες ποικιλίες και είδη φυκιών από όλο τον κόσμο μετατρέπονται σε μορφή πούδρας και χρησιμοποιούνται σε προϊόντα περιποίησης. Aνάλογα με το χρώμα τους (υπάρχουν καφέ, κόκκινα, μπλε και πράσινα), έχουν και διαφορετικές ιδιότητες. Bοηθούν την αύξηση του μεταβολισμού, συμβάλλουν στη βαθιά απολέπιση του σώματος, καταπολεμούν την κυτταρίτιδα, ενυδατώνουν, θρέφουν και οξυγονώνουν τους ιστούς, επιτυγχάνοντας επιδερμική σύσφιξη. Σπιρουλίνα & χλωρέλλα: οι πρωταθλητές! Πρόκειται για δύο είδη φυκιών που θεωρούνται πρωταθλητές σε διατροφική αξία, καθώς διαθέτουν την υψηλότερη συγκέντρωση πρωτεΐνης (60%) από οποιαδήποτε άλλη φυτική τροφή. Κι αν προσθέσουμε σ’ αυτά τη β-καροτίνη, τη βιταμίνη Β12, το σίδηρο και τα ιχνοστοιχεία που περιέχουν, τότε δεν είναι να απορεί κανείς για ποιο λόγο οι ειδικοί τούς έχουν δώσει το χαρακτηρισμό «σούπερ τροφές». Η χλωρέλλα, μάλιστα, έχει το υψηλότερο επίπεδο χλωροφύλλης και νουκλεϊκών οξέων RNA και DNA. Ενώ η σπιρουλίνα περιέχει το σπάνιο βασικό λιπαρό οξύ GLA, πολυσακχαρίδια και τη μοναδική μπλε χρωστική ουσία φυκοκυανίνη. Η Λάσπη. H θαλάσσια λάσπη έχει πολύ έντονη μυοχαλαρωτική δράση και είναι πλούσια σε μεταλλικά στοιχεία. Eπίσης, λόγω της ιδιότητάς της να συγκρατεί πολλή θερμότητα, διαστέλλει τους πόρους της επιδερμίδας και αφήνει τα συστατικά της να διεισδύσουν σε βάθος. Σημαντική, ωστόσο, θεωρείται και η προέλευσή της. H λάσπη από τη Nεκρά Θάλασσα θεωρείται η καλύτερη, καθώς όλα τα ευεργετικά της στοιχεία βρίσκονται σε πολύ υψηλότερες συγκεντρώσεις (μέχρι και 150 φορές) συγκριτικά με άλλες θάλασσες.
Αντενδείξεις: Σε ορισμένες περιπτώσεις όχι μόνο δεν είναι αποτελεσματική, αλλά μπορεί να δημιουργήσει βλάβες. Πρόκειται για περιπτώσεις όπου το άτομο πάσχει από: – Νεφρική ανεπάρκεια, διότι η ζέστη και η αύξηση της εξάτμισης υγρών θα υπέβαλλε σε στρες τα νεφρά. – Προβλήματα στην καρδιά, τα οποία δεν έχουν σταθεροποιηθεί ή ρυθμιστεί, διότι το θαλάσσιο κλίμα διεγείρει τη λειτουργία της καρδιάς και μπορεί – κατά συνέπεια – να επιδεινώσει τα συμπτώματα. – Iδιαίτερες δερματικές παθήσεις, διότι το αλμυρό νερό η άμμος και ο ήλιος μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμούς – Δυσλειτουργίες του θυρεοειδή, ο οποίος αν υποβληθεί στην υψηλή συγκέντρωση ιωδίου που χαρακτηρίζει το θαλάσσιο περιβάλλον, θα απορυθμιστεί ακόμη περισσότερο. – Σοβαρή αναιμία ή όταν το άτομο αναρρώνει από σοβαρή πάθηση και είναι πολύ εξασθενημένο.
Οι Ελληνίδες περνούν αμέτρητες ώρες στην παραλία, αλλά εκτός από τις απολαύσεις εκθέτουν τον εαυτό τους και σε κινδύνους για την αναπαραγωγική τους υγεία. Το συχνότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών τους διακοπών ή και λίγο μετά, είναι οι κολπίτιδες. Η συχνότερη αιτία για τις κολπίτιδες του καλοκαιριού είναι η μυκητίαση. Η άμμος της παραλίας αποτελεί ένα πολύ καλό περιβάλλον για την ανάπτυξη των μυκήτων. Επίσης, είναι αποδεδειγμένο ότι οι μύκητες ζουν και αναπτύσσονται καλύτερα σε περιβάλλον υγρό και θερμό που δεν αερίζεται επαρκώς, όπως ο γυναικείος κόλπος. Παράγοντες που ευνοούν μια μυκητιαστική κολπίτιδα είναι το βρεγμένο μαγιό, η υγρασία λόγω αυξημένης εφίδρωσης στα γεννητικά όργανα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, οι μειωμένες δυνατότητες τήρησης κανόνων ατομικής υγιεινής στην παραλία και η κολύμβηση σε μη καθαρά νερά. Αιτία μόλυνσης δεν αποτελεί μόνο η άμμος στην θάλασσα, αλλά αντίστοιχα και η κολύμβηση σε μη επαρκώς χλωριωμένες πισίνες, όταν δεν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας.