Διαβήτης Κύησης
Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει εξέταση ρουτίνας η καμπύλη σακχάρου στη διάρκεια της κύησης. Τι είναι όμως ο σακχαρώδης διαβήτης κύησης και γιατί είναι απαραίτητος ο έλεγχος; ΤΙ ΕΙΝΑΙ: Oρίζεται ως διαταραχή του μεταβολισμού των υδατανθράκων ποικίλης βαρύτητας με έναρξη ή πρώτη αναγνώριση στην κύηση. Παρουσιάζεται σε γυναίκες σε κύηση για πρώτη φορά χωρίς να έχουν ποτέ προηγουμένως αυξημένο σάκχαρο. ΠΩΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ : Οι ορμόνες που παράγονται από τον πλακούντα εμποδίζουν τη δράση της ινσουλίνης ( ορμόνη υπεύθυνη για το μεταβολισμό της γλυκόζης ) με αποτέλεσμα να μην μεταβολίζεται σωστά η γλυκόζη. ΠΟΤΕ ΕΛΕΓΧΕΤΑΙ : Συνήθως εμφανίζεται μετά την 24η εβδομάδα κύησης αφού έχει ολοκληρωθεί η οργανογένεση του εμβρύου Άρα ελέγχεται κατά τον πέμπτο- έκτο μήνα κύησης. ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ : Διεθνώς εμφανίζεται σε ποσοστό 5% (με ποσοστά 7% εμφανίζεται στη λατινική Αμερική, νότιο ανατολική Ασία, μεσόγειος και στις αφροαμερικανές). ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ : – Αυξημένος κίνδυνος προεκλαμψίας ( αύξηση πίεσης, οιδήματα, λεύκωμα στα ούρα), αύξηση αμνιακού υγρού, πρόωρος τοκετός – Το έμβρυο πιθανό να γεννηθεί πρόωρα με αναπνευστικά προβλήματα, μεγάλο σε βάρος και μέγεθος με δυσκολία στον τοκετό, με προβλήματα υπογλυκαιμίας, υπασβεσταιμίας, ίκτερο.
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ: Η απλή μέτρηση σακχάρου νηστείας δεν αρκεί για να διαπιστώσει κανείς αν έχει μία γυναίκα σάκχαρο στην κύηση.Είναι απαραίτητη η δοκιμασία της καμπύλης της γλυκόζης.
– Απλή καμπύλη με χορήγηση 50γρ γλυκόζης και μέτρηση μετά από 1 ώρα. Εάν είναι <130 mg/dl το σάκχαρο στη μία ώρα τότε είναι αρνητικό το τεστ. Αλλιώς θα γίνει καμπύλη 3 ωρών με λήψη 100 γρ γλυκόζης και μέτρηση ανά 1 ώρα για 3 ώρες – Πλήρης καμπύλη με χορήγηση 100 γρ γλυκόζης Φ.Τιμές 0 ώρα <95mg/dl 1 ώρα <180mg/dl 2 ώρα <155mg/dl 3 ώρα <140mg/dl Εάν 2 ή περισσότερες τιμές είναι παθολογικές τότε έχουμε ΣΔ κύησης Η παρακολούθηση γίνεται με τακτικό και συχνό έλεγχο σακχάρου στο αίμα και οξόνης στα ούρα
ΠΡΟΔΙΑΘΕΣΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ
Μεγαλύτερο βάρος πριν την κύηση – Ηλικία μεγαλύτερη από 25 ετών – Κληρονομική προδιάθεση για ΣΔ= – Παθολογική καμπύλη πριν την κύηση – Προηγούμενος ΣΔ κύησης – Υπερβολική αύξηση βάρους στην κύηση – Μεγαλύτερη ποσότητα αμνιακού υγρού – Προηγούμενο μωρό με βάρος πάνω από 3800 γρ για αγόρι και 3600γρ για κορίτσι – Προηγούμενη παλίνδρομη κύηση – Καθέξιν αποβολές
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
Ο γυναικολόγος σε συνεργασία με τον ενδοκρινολόγο θα αποφασίσουν για τη θεραπεία. Προσεκτική διατροφή, κινητικότητα(περπάτημα) είναι οι πρώτες επιλογές, αλλιώς ξεκινάει θεραπεία με ινσουλίνη (δεν περνάει τον πλακούντα).
ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΥΗΣΗ;
Σε μικρό ποσοστό, περίπου 5%, παραμένει και μετά τον τοκετό ενώ στις υπόλοιπες περιπτώσεις εξαφανίζεται. Για αυτό το λόγο είναι απαραίτητος ο εργαστηριακός έλεγχος με μέτρηση σακχάρου νηστείας και καμπύλη σακχάρου, περίπου 6 εβδομάδες μετά τον τοκετό.