1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ & ΠΑΡΟΧΕΣ

Ιατρική εφημερίδα

Ιατρική εφημερίδα  Ως πρότυπο Ιατρικό Διαγνωστικό Κέντρο, ο ΒΙΟΤΥΠΟΣ ανά τακτά χρονικά διαστήματα εκδίδει την εφημερίδα ΒΙΟΤΥΠΟΣ ΙΑΤΡΙΚΑ ΝΕΑ. 

Read more ...

Τα ασθενοφόρα μας

Τα ασθενοφόρα μας  Το Ιατρικό Διαγνωστικό Κέντρο ΒΙΟΤΥΠΟΣ διαθέτει για τη μεταφορά ασθενών σύγχρονο πλήρως εξοπλισμένο ασθενοφόρο και ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό.

Read more ...

Κατ' οίκον αιμοληψία

Κατ' οίκον αιμοληψία Έμπειροι αιμολήπτες του κέντρου μας αναλαμβάνουν την λήψη αίματος και την παραλαβή άλλων βιολογικών δειγμάτων από τον προσωπικό σας χώρο. Το ραντεβού κλείνεται κατόπιν τηλεφωνικής συνεννοήσεως από τ...

Read more ...

Διασφάλιση ποιότητας

Διασφάλιση ποιότητας Μοναδικός  σκοπόςμας η  καλύτερη αξιολόγηση της κατάστασης του εξεταζομένου, με αποτελέσματα επιστημονικά αξιόπιστα, νομικά υποστηρίξιμα και ιστορικά τεκμηριωμένα ως προς την ποιότητα τους. ...

Read more ...

Συμβάσεις με ταμεία

Συμβάσεις με ταμεία To Ιατρικό Διαγνωστικό Κέντρο ΒΙΟΤΥΠΟΣ, είναι συμβεβλημένο με το ταμείο ΙΚΑ & ΕΟΠΥΥ και εκτελεί τις απλές (σάκχαρο, ουρία, κρεατινίνη κτλ.) αλλά και ειδικές εξετάσεις (ορμόνες θυρεοειδούς, καρκινι...

Read more ...

Σιδηροπενική Αναιμία

sideropiniki1Η έλλειψη σιδήρου συντελεί σε ανικανότητα των ερυθρών αιμοσφαιρίων να συνθέσουν αιμοσφαιρίνη. Η αιμοσφαιρίνη μεταφέρει οξυγόνο στους ιστούς. Η ανεπάρκειά της συνεπάγεται μη επαρκή οξυγόνωση των ιστών του σώματος, με αποτέλεσμα κόπωση και αδυναμία.

 

 

 

ΠΩΣ ΘΑ ΔΙΑΓΝΩΣΟΥΜΕ ΤΗ ΣΙΔΗΡΟΠΕΝΙΚΗ ΑΝΑΙΜΙΑ:
Στο ΒΙΟΤΥΠΟ γίνονται όλες οι απαραίτητες εξετάσεις για τη διάγνωση της σιδηροπενικής αναιμίας. Αυτές περιλαμβάνουν: γενική αίματος, σίδηρο, φερριτίνη, TIBC (total iron binding capacity), κορεσμό τρανσφερρίνης.
Η γενική αίματος μας δίνει πληροφορίες για την πιθανή ύπαρξη σιδηροπενικής αναιμίας από τη μέτρηση της αιμοσφαιρίνης ( εάν είναι ελαττωμένη), και από τους δείκτες MCV, MCH, MCHC, οι οποίοι είναι επίσης ελαττωμένοι. Για να γίνει διάκριση μεταξύ της σιδηροπενικής αναιμίας και της έλλειψης σιδήρου λόγω λοιμώξεων, στο ΒΙΟΤΥΠΟ προτείνουμε και την μέτρηση της ΤΚΕ και CRP. Επίσης συνιστάται μέτρηση της βιταμίνης B12 και του φυλλικού οξέος για τη διερεύνηση της προέλευσης της αναιμίας (μη σιδηροπενικής από άλλα αίτια).
Η μέτρηση του σιδήρου πρέπει να γίνεται το πρωί, γιατί τα επίπεδα του παρουσιάζουν διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ο σίδηρος το βράδυ εμφανίζει χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με το πρωί κατά 25%. Οι αναμενόμενες τιμές του σιδήρου στους ενήλικες είναι 45-175μg/dl. Στο ΒΙΟΤΥΠΟ η μέτρηση του σιδήρου γίνεται με την αντίδραση της φερροζίνης φωτομετρικά.
Η φερριτίνη είναι η μορφή αποθήκευσης του σιδήρου στον οργανισμό. Είναι μια ένωση που αποτελέιται από μόρια σιδήρου συνδεδεμένα με την αποφερριτίνη, ένα πρωτεινικό κέλυφος. Ο αποθηκευμένος σίδηρος αντιπροσωπεύει το
25% του ολικού σιδήρου στον οργανισμό. Η φερριτίνη βρίσκεται κυρίως στα κύτταρα του ήπατος, του σπλήνα και τουμυελού των οστών. Οι αναμενόμενες τιμές φερριτίνης στον άνδρα είναι 22-322 ng/ml, και στη γυναίκα 10-291ng/ml. Στον ΒΙΟΤΥΠΟ η φερριτίνη προσδιορίζεται με την τεχνολογία μέτρησης της άμεσης χημειοφωταύγειας.
Η TIBC είναι η ολική σιδηροδεσμευτική ικανότητα. Η πρωτείνη μεταφοράς του σιδήρου που ονομάζεται τρανσφερρίνη είναι φυσιολογικά κορεσμένη με σίδηρο κατά το 1/3. Στη σιδηροπενική αναιμία, επειδή ο κορεσμός της τρανσφερρίνης είναι χαμηλός, η TIBC είναι αυξημένη.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΣΙΔΗΡΟΠΕΝΙΚΗΣ ΑΝΑΙΜΙΑΣ:
Η σιδηροπενική αναιμία στα αρχικά στάδια μπορεί να είναι τόσο ήπια που να μην γίνει αντιληπτή. Καθώς η σιδηροπενική αναιμία γίνεται εντονότερη, μπορεί να παρουσιασθούν τα ακόλουθα συμπτώματα:
-Πονοκέφαλος, ζάλη
-Ωχρό δέρμα και επιπεφυκότες
-Κρύα χέρια και πόδια
-Νευρικότητα
-Εύθρυπτα νύχια
-Γλωσσίτιδα
-Ταχυκαρδία
-Ανορεξία, ιδιαίτερα στα παιδιά

ΣΥΝΗΘΕΣΤΕΡΑ ΑΙΤΙΑ ΣΙΔΗΡΟΠΕΝΙΚΗΣ ΑΝΑΙΜΙΑΣ:

-ΑΝΕΠΑΡΚΗΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΣΙΔΗΡΟΥ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ:
Τα τρόφιμα τα οποία είναι πλούσια σε σίδηρο είναι το κόκκινο κρέας, το συκώτι, τα αυγά, τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά (π.χ. σπανάκι), οι φακές.

-ΑΝΕΠΑΡΚΗΣ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΣΙΔΗΡΟΥ:
Ο σίδηρος απορροφάται στο αίμα από το λεπτό έντερο. Για το λόγο αυτό, εντερικές νόσοι όπως η κοιλιοκάκη και άλλα σύνδρομα δυσαπορρόφησης και η χειρουργική εκτομή του λεπτού εντέρου συντελούν στην εμφάνιση σιδηροπενικής αναιμίας.
Αξίζει στο σημείο αυτό να αναφερθεί πως όταν κάποιος λαμβάνει σκευάσματα σιδήρου σαν θεραπεία της σιδηροπενικής αναιμίας, η παράλληλη λήψη γάλακτος ή τσαγιού μειώνει την απορρόφηση του σιδήρου, ενώ αντίθετα η σύγχρονη λήψη βιταμίνης C ( για παράδειγμα χυμός πορτοκαλιού) αυξάνει την απορρόφηση του σιδήρου.

-ΑΠΩΛΕΙΑ ΑΙΜΑΤΟΣ:
Με την απώλεια αίματος χάνουμε ερυθρά αιμοσφαίρια, τα οποία περιέχουν σίδηρο. Επομένως, η χρόνια απώλεια αίματος μπορεί να οδηγήσει σε σιδηροπενική αναιμία. Ως παραδείγματα αναφέρονται η μεγάλη απώλεια αίματος κατά την έμμηνο ρύση (περίοδο) στις γυναίκες, το πεπτικό έλκος, οι πολύποδες του εντέρου ή ο καρκίνος του εντέρου. Επίσης, γαστρεντερική αιμορραγία ύστερα από λήψη παυσίπονου, ειδικά ασπιρίνης, μπορεί να συντελέσει στην εμφάνιση σιδηροπενικής αναιμίας.

-ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ:sideropiniki3
Στην εγκυμοσύνη, οι ανάγκες του οργανισμού σε σίδηρο είναι αυξημένες, γιατί ο σίδηρος καταναλώνεται τόσο από τον οργανισμό της μητέρας όσο και από του εμβρύου.

ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΤΗΣ ΣΙΔΗΡΟΠΕΝΙΚΗΣ ΑΝΑΙΜΙΑΣ:
Η ήπια σιδηροπενική αναιμία συνήθως δεν προκαλεί επιπλοκές. Όμως εάν δεν θεραπευθεί με λήψη σιδήρου, μπορεί να επιδεινωθεί και να προκαλέσει προβλήματα υγείας. Μερικά από αυτά είναι:
-Καρδιακή ανεπάρκεια: λόγω της υποξίας που προκαλεί η σιδηροπενική αναιμία, η καρδιά υπερλειτουργεί για να καλύψει τις ανάγκες του οργανισμού σε οξυγόνο. Αυτό προκαλεί στην καρδιά αρρυθμίες, διόγκωση και ανεπάρκεια.
-Στην εγκυμοσύνη, η σοβαρή σιδηροπενική αναιμία μπορεί να προκαλέσει πρόωρο τοκετό και γέννηση βρεφών με μικρότερο βάρος από το φυσιολογικό.
-Στα βρέφη και στα παιδιά, η σοβαρή σιδηροπενική αναιμία οδηγεί σε καθυστέρηση ανάπτυξης.
-Η σιδηροπενική αναιμία σχετίζεται με αυξημένη ευαισθησία σε λοιμώξεις.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ:
Η θεραπεία δίδεται από τον κλινικό ιατρό και συνήθως περιλαμβάνει χορήγηση από το στόμα στοιχειακού σιδήρου δύο ώρες πρίν ή μετά το φαγητό. Η τιμή της αιμοσφαιρίνης (Hb) επανέρχεται σε φυσιολογικά επίπεδα μέσα σε δύο μήνες, ενώ η αγωγή συνεχίζεται έως ότου γεμίσουν οι αποθήκες του σιδήρου.

 

Καλαμπαλίκη Αικατερίνη
Ιατρός Βιοπαθολόγος
Ιατρικό Κέντρο Βιότυπος

Powered by Web Agency

Τα Ιατρικά μας Κέντρα:

Ιατρ. Κέντρο Χαλανδρίου Λεωφόρος Πεντέλης 13

Ιατρικό Κέντρο Χαλανδρίου. Λεωφόρος Πεντέλης 13
Τηλ. 2106894509, 2106890227
Fax: 2106849210 

Ιατρ. Κέντρο Μελισσίων Α. Παπανδρέου 2 & Σερίφου 2


Τηλ. 2106095590

Ιατρ. Κέντρο Αθήνας Πατησίων 173 & Λέλας Καραγιάννη

Ιατρικό Κέντρο Αθήνας. Πατησίων 173 & Λέλας Καραγιάννη
Τηλ. 2108670052, 2108650619
Fax: 2108650699 

Ιατρ. Κέντρο Αιγάλεω Ιερά Οδός 281


Τηλ. 2105989869

Ιατρ. Κέντρο Χολαργού Περικλέους 39

Ιατρικό Κέντρο Χολαργού. Περικλέους 39
Τηλ. 2106541832, 2106543671
Fax: 2106514751 

Ιατρ. Κέντρο Πεύκης Λεωφόρος Ειρήνης 46

Ιατρικό Κέντρο Πεύκης. Λεωφόρος Ειρήνης 46
Τηλ. 2106148535, 2106148536
Fax: 2106148530