1. Skip to Menu
 2. Skip to Content
 3. Skip to Footer

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ & ΠΑΡΟΧΕΣ

Διασφάλιση ποιότητας

Διασφάλιση ποιότητας Μοναδικός  σκοπόςμας η  καλύτερη αξιολόγηση της κατάστασης του εξεταζομένου, με αποτελέσματα επιστημονικά αξιόπιστα, νομικά υποστηρίξιμα και ιστορικά τεκμηριωμένα ως προς την ποιότητα τους. ...

Read more ...

Κατ' οίκον αιμοληψία

Κατ' οίκον αιμοληψία Έμπειροι αιμολήπτες του κέντρου μας αναλαμβάνουν την λήψη αίματος και την παραλαβή άλλων βιολογικών δειγμάτων από τον προσωπικό σας χώρο. Το ραντεβού κλείνεται κατόπιν τηλεφωνικής συνεννοήσεως από τ...

Read more ...

Ιατρική εφημερίδα

Ιατρική εφημερίδα  Ως πρότυπο Ιατρικό Διαγνωστικό Κέντρο, ο ΒΙΟΤΥΠΟΣ ανά τακτά χρονικά διαστήματα εκδίδει την εφημερίδα ΒΙΟΤΥΠΟΣ ΙΑΤΡΙΚΑ ΝΕΑ. 

Read more ...

Συμβάσεις με ταμεία

Συμβάσεις με ταμεία To Ιατρικό Διαγνωστικό Κέντρο ΒΙΟΤΥΠΟΣ, είναι συμβεβλημένο με το ταμείο ΙΚΑ & ΕΟΠΥΥ και εκτελεί τις απλές (σάκχαρο, ουρία, κρεατινίνη κτλ.) αλλά και ειδικές εξετάσεις (ορμόνες θυρεοειδούς, καρκινι...

Read more ...

Τα ασθενοφόρα μας

Τα ασθενοφόρα μας  Το Ιατρικό Διαγνωστικό Κέντρο ΒΙΟΤΥΠΟΣ διαθέτει για τη μεταφορά ασθενών σύγχρονο πλήρως εξοπλισμένο ασθενοφόρο και ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό.

Read more ...

Αλλεργίες

 

allergies1ΕΙΣΑΓΩΓΗ-ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

Αν και τα αλλεργικά νοσήματα είναι γνωστά από τα αρχαία χρόνια ( ο Ιπποκράτης φαίνεται ότι είναι ο πρώτος που περιέγραψε το άσθμα), τα τελευταία χρόνια γνωρίζουν μεγάλη έξαρση και απασχολούν όλο και περισσότερους ανθρώπους. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Αλλεργικών και Λοιμωδών Παθήσεων των Ηνωμένων Πολιτειών περίπου 35.000.000 ασθενείς υποφέρουν από αλλεργίες. Στην Ελλάδα περίπου 1,5 εκατομμύριο άτομα πάσχουν από κάποια μορφή αλλεργικής πάθησης. Το παρόν σύγγραμμα έχει σαν σκοπό να παρέχει ακριβείς επιστημονικές πληροφορίες , όσον αφορά τις αλλεργίες , με τρόπο απλό και κατανοητό.

ΟΡΙΣΜΟΙ-ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ

Ως «αλλεργία» ορίζεται κάθε ανώμαλη αντίδραση του οργανισμού σε ουσίες οι οποίες υπό φυσιολογικές συνθήκες είναι αβλαβείς. Οι ουσίες αυτές μπορεί να εισέλθουν στο σώμα με την εισπνοή και την κατάποση ή να έρθουν σε επαφή με το δέρμα και ονομάζονται «αλλεργιογόνα». Τα αλλεργιογόνα που εισέρχονται στον οργανισμό εντοπίζονται από το αμυντικό (ανοσοποιητικό) σύστημα. Το ανοσοποιητικό σύστημα παράγει ένα συγκεκριμένο αντίσωμα που σχετίζεται με τις αλλεργίες, γνωστό ως ανοσοσφαιρίνη Ε (IgE). H IgE προσκολλάται σε κύτταρα που ονομάζονται σιτευτικά κύτταρα και βρίσκονται σε διάφορα σημεία του οργανισμού και αυτά με τη σειρά τους απελευθερώνουν βιολογικά ισχυρές χημικές ουσίες, που ονομάζονται μεσολαβητές. Ο πιό γνωστός μεσολαβητής είναι η ισταμίνη. Η ισταμίνη επηρεάζει τους περιβάλλοντες ιστούς με αποτέλεσμα τη φλεγμονώδη αντίδραση του οργανισμού και προάγει τη συσσώρευση ηωσινόφιλων λευκοκυττάρων που επιτείνουν την ιστική βλάβη με την απελευθέρωση άλλων ουσιών. Η εν λόγω αντίδραση μπορεί να μην εμφανισθεί με την πρώτη επαφή του οργανισμού με το αλλεργιογόνο αλλά μετά από επανειλημμένη έκθεση του ατόμου στο αλλεργιογόνο.

allergies2ΑΛΛΕΡΓΙΟΓΟΝΑ

ΟΙΚΙΑΚΗ ΣΚΟΝΗ

Από το 1964 έχει διαπιστωθεί ότι το σημαντικότερο αλλεργιογόνο της σκόνης προέρχεται από τα ακάρεα Η ανάπτυξη των μικροσκοπικών αυτών οργανισμών ευνοείται με την αυξημένη θερμοκρασία και υγρασία του περιβάλλοντος ενώ έχει υπολογιστεί ότι, σε 100 mg σκόνης στρώματος αντιστοιχούν περισσότερα από 3.000 ακάρεα.

ΜΥΚΗΤΕΣ

Η έκθεση στους μύκητες είναι συνεχής, χωρίς να υπάρχει εποχιακή κατανομή. Τα σπόρια των μυκήτων υπάρχουν στην ατμόσφαιρα σε συγκεντρώσεις έως και 1.000 φορές μεγαλύτερες από εκείνες των γύρεων.

ΑΛΛΕΡΓΙΟΓΟΝΑ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΩΝ ΖΩΩΝ

Τα αλλεργιογόνα που προέρχονται από το δέρμα και το σίελο του σκύλου και της γάτας ενοχοποιούνται συχνά για την πρόκληση αλλεργίας από το αναπνευστικό σύστημα. Τα αλλεργιογόνα της γάτας στο σπίτι παραμένουν στον αέρα για αρκετές ώρες και εξαλείφονται με βραδύ ρυθμό (εβδομάδες έως και μήνες). Το γεγονός αυτό θα πρέπει να λαμβάνεται υπ' όψη σε περιπτώσεις απομάκρυνσης του ζώου από το σπίτι χωρίς άμεση εξάλειψη των αλλεργικών αντιδράσεων.

allergies3ΤΡΟΦΙΚΑ ΑΛΛΕΡΓΙΟΓΟΝΑ

Πολλά τρόφιμα και συντηρητικά μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι ξηροί καρποί. Κάποιος μπορεί να είναι αλλεργικός σε ένα είδος ή περισσότερα και μάλιστα πολλές φορές οι αντιδράσεις είναι έντονες. Οι αλλεργίες στο αυγό ( κυρίως στο ασπράδι και όχι το κρόκο) αφορούν περίπου 1 στα 50 παιδιά και συνήθως ξεπερνιούνται μέχρι την ηλικία των 5. Το γάλα αποτελεί επίσης συνηθισμένο αίτιο αλλεργιών και οι άνθρωποι αυτοί είναι ευαισθητοποιημένοι σε όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Εκτός από τα παραπάνω συνήθεις τροφές που περιέχουν πρωτεΐνες που δρουν σαν αλλεργιογόνα είναι η σόγια, το σιτάρι, τα ψάρια, τα οστρακοειδή, τα φρούτα, τα λαχανικά το κοτόπουλο, φυσικές και χημικές χρωστικές και συντηρητικά που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία τροφίμων κα Τέλος, πρέπει να αναφέρουμε ότι παρόμοια συμπτώματα με την αλλεργία έχουν και διάφορες τροφικές δυσανεξίες ( η πιο κοινή είναι η δυσανεξία στη λακτόζη ) και δεν πρέπει να συγχέονται.

allergies4ΓΥΡΕΙΣ

Τα αγρωστώδη, τα αγριόχορτα και τα δένδρα αποτελούν σημαντικές πηγές αερομεταφερόμενων γύρεων. Τα φυτά με αλλεργιολογική σημασία πρέπει να εμφανίζ ουν ορισμένα χαρακτηριστικά. Έτσι θα πρέπει να είναι ανεμόφιλα και εντομόφιλα, να παράγουν γύρη σε μεγάλες ποσότητες, να αναπτύσσονται σε ευνοϊκές κλιματολογικές και γεωγραφικές συνθήκες, να παράγουν γυρεόκοκκους μικρού μεγέθους και κατάλληλης μορφολογίας και να φύονται σε μεγάλες ποσότητες. Παράδειγμα φυτού που πληροί τις παραπάνω προδιαγραφές είναι η παριετάρια ή περδικάκι. H εποχή που ευνοεί τις αλλεργίες από γύρεις είναι κυρίως η άνοιξη.

ΦΑΡΜΑΚΑ – ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ – ΔΗΛΗΤΗΡΙΑ

Εκτός από τα παραπάνω, αλλεργικές αντιδράσεις μπορεί να προκαλέσουν και ορισμένες χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία, διάφορα πρόσθετα και συντηρητικά τροφίμων και φαρμάκων, καθώς και τα δηλητήρια των σφηκών και των μελισσών.


ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Οι αντιδράσεις άμεσης υπερευαισθησίας ( αλλεργίες ) έχουν ποικίλλα κλινικά χαρακτηριστικά, τα οποία αποδίδονται σε μεσολαβητές που παράγονται από τα σιτευτικά κύτταρα σε διάφορες ποσότητες στους διάφορους ιστούς.

Ορισμένες ήπιες αντιδράσεις, όπως η αλλεργική ρινίτιδα και η παραρινοκολπίτιδα είναι αντιδράσεις σε εισπνεόμενα αλλεργιογόνα, όπως η πρωτεΐνη της γύρης του αγριόχορτου. Προκαλείται αυξημένη έκκριση βλέννας και φλεγμονή των ανώτερων αεραγωγών και των παραρινίων κόλπων με αποτέλεσμα ρινική απόφραξη, φτέρνισμα, ή ρινική έκκριση. Τα εισπνεόμενα αλλεργιογόνα μπορούν επίσης να προκαλέσουν αλλεργικό άσθμα, το οποίο είναι αποτέλεσμα της στένωσης των αεροφόρων οδών ( βρογχόσπασμος) και της αυξημένης παραγωγής βλέννας στους πνεύμονες. Τα συμπτώματα είναι βήχας, δύσπνοια και συριγμός. Σε ακραίες περιπτώσεις προκαλείται λαρυγγικό οίδημα, το οποίο είναι απειλητικό για ζωή και χρειάζεται άμεση επέμβαση. Τα αερομεταφερόμενα αλλεργιογόνα μπορούν επίσης να προκαλέσουν συμπτώματα από τα οφθαλμούς, όπως ερυθρότητα και κνησμό του επιπεφυκότα ( αλλεργική επιπεφυκίτιδα ).

allergies5Επίσης, ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του κεφαλαίου αποτελούν οι τροφικές αλλεργίες. Στις περιπτώσεις αυτές μπορεί να έχουμε συμπτώματα από το γαστρεντερικό ( κοιλιακό άλγος, τυμπανισμό, διάρροια ) αλλά και το δέρμα ( κνίδωση , ερεθισμό , εξανθήματα ). Εκδηλώσεις από το δέρμα προκαλεί και η γνωστή μας δερματίτιδα εξ' επαφής, με ποιό κοινό αίτιο το latex, ενώ σε όλες τις αλλεργικές καταστάσεις μπορούν να παρουσιαστούν συμπτώματα όπως αίσθημα πληρότητας και πόνου στα αυτιά και διαταραχή ακοής. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφέρουμε ότι οι τροφές μαζί με τα φάρμακα και τα δείγματα εντόμων είναι οι κυριότερες αιτίες αλλεργικού σοκ ( συστηματική αναφυλαξία ). Στη συστηματική αναφυλαξία συμμετέχουν πολλά οργανικά συστήματα, δηλαδή έχομε συμπτώματα από το δέρμα, το αναπνευστικό, το καρδιαγγειακό κλπ και είναι κατάσταση άκρως επικίνδυνη για τη ζωή που συχνά απαιτεί τη χρήση αδρεναλίνης ( επινεφρίνης ). Η φυσική πορεία των συμπτωμάτων της συστηματικής αναφυλαξίας είναι : έναρξη σε λίγα λεπτά (μπορεί σπανίως ακόμη και σε λίγα δευτερόλεπτα), κορυφώνονται σε 20 -45' και υποχωρούν πλήρως σε λίγες ώρες. Υπάρχει και η πιθανότητα εμφάνισης όψιμων αντιδράσεων, δηλαδή τις επόμενες 3 έως 12 ώρες εμφανίζεται νέο κύμα συμπτωμάτων. Τα κύρια συστήματα που συμμετέχουν είναι το Δέρμα, Αναπνευστικό, Καρδιαγγειακό. Πιο σπάνια, συμμετέχουν Πεπτικό και Ουρογεννητικό. Το επεισόδιο συνήθως ξεκινά με κνησμό σε παλάμες ή/και πέλματα, αίσθημα καύσους σε όλο το σώμα ή γενικευμένο κνησμό και έντονη "τάση" στο κεφάλι. Τα συμπτώματα μεταβάλλονται σε αριθμό, ένταση και χροιά με δραματικά γρήγορο ρυθμό, που ποικίλει από άτομο σε άτομο. Υπάρχουν και κάποιες καταστάσεις που σχεδόν ταυτίζονται τα συμπτώματα και η σοβαρότητα τους, με αυτά του αλλεργικού shock αλλά δεν σχηματίζονται στον οργανισμό IgE αντισώματα. Αυτές οι καταστάσεις ονομάζονται αναφυλακτοειδείς αντιδράσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι αντιδράσεις στις σκιαγραφικές ουσίες (στο φάρμακο που χορηγείται κατά τη διάρκεια πυελογραφίας ή αξονικής τομογραφίας κλπ).


allergies6ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ

ΓΕΝΕΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ

Έρευνες έχουν δείξει άτι η πιθανότητα μονοζυγοτικοί δίδυμοι να εμφανίσουν τις ίδιες αλλεργικές νόσους είναι 70%, ενώ η ίδια αλλεργία εμφανίζεται σε ποσοστό 40% στα διζυγωτικά δίδυμα. Αλλεργικοί γονείς είναι πιθανότερο να αναπτύξουν αλλεργικά παιδιά, των οποίων οι αλλεργίες είναι πιθανότερο να είναι πιό σοβαρές από αυτών των παιδιών από μη αλλεργικούς γονείς. Ταυτόχρονα έχει δειχθεί ότι τα παιδιά είναι αλλεργικά σε άλλα είδη αλλεργιογόνου απότι οι γονείς. Από τα παραπάνω φαίνεται ότι η πιθανότητα να αναπτύξει κάποιος αλλεργία κληρονομείται, ενώ το είδος του αλλεργιογόνου που προκαλεί την αλλεργία όχι.

Ο κίνδυνος να ευαισθητοποιηθεί και να αναπτύξει κάποιος αλλεργία ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία, με τα παιδιά να διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο. Γενικά, τα αγόρια έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν αλλεργίες σε σχέση με τα κορίτσια, αν και για μερικές μορφές αλλεργίας, όπως το άσθμα, φαίνεται τα κορίτσια να επηρεάζονται περισσότερο. Οι διαφορές στα φύλα τείνουν να εξαφανίζονται από τη πρώτα χρόνια της ενηλικίωσης.


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ

Κατά τη διαδικασία της εξέλιξης, ο ανθρώπινος οργανισμός ''έμαθε'' να έρχεται σε επαφή από τις πρώτες ημέρες της ζωής του με ένα συγκεκριμένο αριθμό μικροβίων. Οι μικροοργανισμοί αυτοί έχουν ένα ρόλο ''εκπαιδευτικό'' για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Σήμερα, ο τρόπος ζωής των μεγαλουπόλεων και η υπερβολική χρήση αντισηπτικών έχει σαν αποτέλεσμα να μεγαλώνουμε σε ένα ''αποστειρωμένο'' περιβάλλον, γεγονός το οποίο στερεί από τον ανοσοποιητικό μας σύστημα την κατάλληλη εκπαίδευση, με αποτέλεσμα αυτό να στρέφεται πολλές φορές εναντίον του ίδιου του οργανισμού μας και αβλαβών αλλεργιογόνων. Η παραπάνω υπόθεση αναπτύχθηκε για να εξηγήσει την παρατήρηση ότι ο πυρετός εκ χόρτου και το έκζεμα- κατ' εξοχήν αλλεργικές νόσοι- ήταν λιγότερο συχνές στα παιδιά μεγάλων οικογενειών σε σχέση με τα μοναχοπαίδια, τα οποία συνήθως είναι υπερπροστατευμένα, καθώς και την αύξηση των αλλεργικών νοσημάτων στις ανεπτυγμένες βιομηχανικά χώρες και αποδείχθηκε αργότερα με πολλές επιδημιολογικές μελέτες. Τέλος, νεότερες μελέτες συνδέουν το άσθμα με την υπερβολική χρήση αντιβιοτικών στην παιδική ηλικία, καθώς και την υπερβολική χρήση αντισηπτικών.


ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Η διερεύνηση των αλλεργικών παθήσεων πρέπει να ξεκινάει πάντα με την κλινική εξέταση από έναν ειδικό κλινικό ιατρό. Η διάγνωση ξεκινάει με το ιατρικό ιστορικό , τη πλήρη φυσική εξέταση και κατόπιν εργαστηριακές εξετάσεις για να απαλειφθούν άλλες παθήσεις που δεν σχετίζονται με τις αλλεργίες. Επίσης είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε το οικογενειακό ιστορικό του ατόμου, το οποίο θα μας αποκαλύψει αν έχει προδιάθεση για μία ή περισσότερες παθήσεις που προκαλούνται από αλλεργίες όπως άσθμα, αλλεργική ρινίτιδα, ατοπική δερματίτιδα ή τροφική αλλεργία, που εμφανίζονται σε οικογένειες ''επιρρεπείς'' σε αλλεργίες.

Αφού γίνουν όλα τα παραπάνω μπορούμε να προχωρήσουμε στον εργαστηριακό έλεγχο, ο οποίος περιλαμβάνει κυρίως εξετάσεις αίματος και δερματικές εξετάσεις.


allergies7Α. ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΙΜΑΤΟΣ

 1. ΓΕΝΙΚΗ ΑΙΜΑΤΟΣ

Τα αλλεργικά άτομα μπορεί να έχουν υψηλό ποσοστό ηωσινόφιλων λευκοκυττάρων στο αίμα τους. Έτσι απο μία τόσο απλή εξέταση όπως η γενική αίματος μπορούμε να υποπτευθούμε αν κάποιος έχει προδιάθεση για αλλεργίες.

 1. ΙgE

Τα αλλεργικά άτομα μπορούν να έχουν υψηλά επίπεδα IgE στο αίμα τους και αυτό μπορεί να μετρηθεί και να χρησιμοποιηθεί ως ένδειξη όταν υπάρχουν υποψίες αλλεργίας. Αυτές οι εξετάσεις μπορούν να επιβεβαιώσουν αλλεργίες με εμπλοκή της IgΕ και να γίνουν σε κάθε ηλικία, ακόμα και στα βρέφη.

 1. RAST

Πρόκειται για μία εξέταση που μας επιτρέπει να εντοπίσουμε όχι μόνο την ύπαρξη ευαισθησίας αλλά και το βαθμό αυτής ( κλίμακα 0 έως 6 ) σε ένα συγκεκριμένο αλλεργιογόνο.

Τα πλεονεκτήματα των αιματολογικών εξετάσεων είναι ότι πολλά στοιχεία μπορούν να εξαχθούν με ένα μόνο δείγμα αίματος, τα αποτελέσματα είναι υψηλά επαναλήψιμα και δεν επηρεάζονται από φάρμακα, όπως π.χ αντισταμινικά.

B. ΔΕΡΜΑΤΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

 1. ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΙΚΑ ΤΕΣΤ ΔΙΑ ΝΥΓΜΟΥ

O αλλεργιολόγος ρίχνει στην επιφάνεια του δέρματος (στην πλάτη ή στο χέρι του εξεταζόμενου) μία σταγόνα από το αλλεργιογόνο και με τη βοήθεια μιας ειδικής καρφίδας ξύνει λίγο το δέρμα. Kαθώς απορροφάται ένα πολύ μικρό ποσοστό από το αλλεργιογόνο, οι αντιδράσεις είναι κυρίως τοπικές. (Aν ο εξεταζόμενος έχει αλλεργία στο εν λόγω αλλεργιογόνο, θα εμφανίσει μία κοκκινίλα τα επόμενα 15΄ στο δέρμα.).

ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ: Mπορεί, σε σπάνιες περιπτώσεις πολύ βαριάς αλλεργίας, να προκληθεί αμέσως μετά την εισαγωγή του αλλεργιογόνου έντονη τοπική ή και γενικευμένη αντίδραση. O αλλεργιολόγος, πάντως, μπορεί να αντιμετωπίσει τυχόν τέτοιες αντιδράσεις.

 1. allergies8ΕΝΔΟΔΕΡΜΙΚΑ ΤΕΣΤ

Tο ζήτημα σε αυτά τα τεστ είναι η ποσότητα-πυκνότητα του αλλεργιογόνου που θα εισαγάγει ο αλλεργιολόγος, ο οποίος ξεκινά βάζοντας πολύ αραιές πυκνότητες και προχωρά σε μεγαλύτερες, αν αυτό κριθεί απαραίτητο, ώστε να έχει μια απάντηση σχετικά με το αν και πόση ευαισθησία έχει ο εξεταζόμενος στο αλλεργιογόνο. Aν δηλαδή, παρατηρήσει ότι υπάρχει πολύ μικρή αντίδραση στο πολύ αραιό διάλυμα, θα το κάνει στη συνέχεια πιο πυκνό. Tο σημαντικό είναι, βέβαια, να γνωρίζει ο αλλεργιολόγος μέχρι ποιο σημείο μπορεί να φτάσει στις ποσότητες του αλλεργιογόνου που εισάγει, χωρίς να προκαλέσει είτε ερεθιστικές αντιδράσεις είτε παρενέργειες. H απάντηση βγαίνει μέσα σε 15΄.

ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ:Mπορεί, σε κάποιες περιπτώσεις υπερευαίσθητων ασθενών, να προκληθεί έντονη τοπική ή και γενικευμένη αντίδραση, αλλά ο αλλεργιολόγος μπορεί να την αντιμετωπίσει.

 1. ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΙΚΑ ΤΕΣΤ ΤΥΠΟΥ PATCH

Tο αλλεργιογόνο είναι ενσωματωμένο σε ένα πολύ μικρό δισκάκι στο patch και αυτό το κολλάει ο γιατρός στην πλάτη του ασθενούς. Στη συνέχεια, το αλλεργιογόνο απορροφάται και μέσα σε 48 ώρες (σε πολύ ευαισθητοποιημένους ανθρώπους μπορεί και νωρίτερα) αναπαράγονται οι αλλεργικές δερματικές αντιδράσεις. O αλλεργιολόγος τοποθετεί το patch στον ασθενή και στη συνέχεια ο εξεταζόμενος πάει σπίτι του (δεν πρέπει να πλυθεί και να ιδρώσει σε αυτό το σημείο) και επιστρέφει στο ιατρείο σε 48 ή και 72 ώρες για να εκτιμήσει ο γιατρός τις αντιδράσεις.

ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ:Oι αντιδράσεις που παρουσιάζονται είναι πάντα όψιμες (φαγούρα και ερεθισμός στο σημείο της επαφής).

Γ. ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΑΠΑΛΟΙΦΗΣ-ΕΠΑΝΕΙΣΑΓΩΓΗΣ

 1. Χρησιμοποιείται κυρίως για αλλεργίες σε τρόφιμα ή φάρμακα. Ο ασθενής τροποποιεί τη δίαιτά του έτσι ώστε να μην περιλαμβάνει το ύποπτο αλλεργιογόνο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Κατόπιν, εάν διαπιστωθεί βελτίωση γίνεται επανεισαγωγή του αλλεργιογόνου και παρατηρούμαι αν αυτό προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις.

Δ. ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΡΟΚΛΗΣΗΣ

 1. Είναι μία καλή λύση όταν τα αποτελέσματα των υπόλοιπων αλλεργικών τεστ είναι αμφιλεγόμενα. (Για λόγους ασφαλείας διενεργείται υπό ελεγχόμενες συνθήκες σε νοσοκομείο ή ακόμα και στην εντατική μονάδα) . O αλλεργιολόγος, σε ελεγχόμενο περιβάλλον, φέρνει τον ασθενή σε επαφή με το υπεύθυνο αλλεργιογόνο (τρόφιμο, φάρμακο, έντομο) και περιμένει να δει και να εκτιμήσει τις αντιδράσεις που θα προκύψουν.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Α. ΑΠΟΦΥΓΗ ΑΛΛΕΡΓΙΟΓΟΝΟΥ

Παραδοσιακά συστήνεται η αποφυγή του αλλεργιογόνου που μας προκαλεί προβλήματα ( π.χ αποφυγή επαφής με γάτες για κάποιον που είναι αλλεργικός στο τρίχωμά τους). Η στρατηγική αυτή είναι πολύ χρήσιμη όσον αφορά αλλεργίες σε φάρμακα και τροφές ενώ είναι δύσκολο να εφαρμοστεί σε αερομεταφερόμενα αλλεργιογόνα, όπως είναι οι γύρεις.


Β. ΦΑΡΜΑΚΑ

Τα φάρμακα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν, ανήκουν στις ακόλουθες κατηγορίες:

 1. Αντισταμινικά: Τα φάρμακα αυτά υπάρχουν σε χάπια, σιρόπια, σταγόνες, σπρέι για τη μύτη και σε ενέσεις. Εμποδίζουν τη δράση της ισταμίνης. Η ισταμίνη απελευθερώνεται όταν το ανοσολογικό σύστημα του ασθενούς έρχεται σε επαφή με ένα αλλεργιογόνο και προκαλεί έντονη φλεγμονή. Τα αντισταμινικά φάρμακα ανακουφίζουν από το φτάρνισμα, τη φαγούρα στα μάτια και στο φάρυγγα και από την καταρροή στη μύτη
 2. Αποσυμφορητικά: Τα αποσυμφορητικά προκαλούν συστολή στα αγγεία που μεταφέρουν αίμα στις μεμβράνες των ρινικών κοιλοτήτων. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν από μόνα τους ή μαζί με αντισταμινικά για να αντιμετωπίσουν τη ρινική συμφόρηση που προκαλείται από την αλλεργία.

Τα αποσυμφορητικά είναι δυνατόν να προκαλέσουν προβλήματα ύπνου, αυξημένη πίεση και άγχος. Εάν μάλιστα χρησιμοποιηθούν για μεγάλα χρονικά διαστήματα είναι δυνατόν να προκαλέσουν αντίθετα αποτελέσματα με υπερβολική φλεγμονή στις μεμβράνες της ρινικής κοιλότητας προκαλώντας έτσι μεγαλύτερη συμφόρηση στη μύτη

 1. Αντιφλεγμονώδη: Τα φάρμακα αυτά, στα οποία ανήκουν και τα κορτικοειδή, μειώνουν τη φλεγμονή των αναπνευστικών οδών, τη ρινική συμφόρηση και το φτάρνισμα. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν ρινικά σπρέι χρωμολύνης και νεδοκρομίλης

Σε περίπτωση που ο ασθενής κινδυνεύει να πάθει αναφυλακτικό σοκ, κατά το οποίο χρειάζεται να χορηγηθεί επειγόντως αποτελεσματική θεραπεία, ο γιατρός του ασθενούς μπορεί να συστήσει όπως ο ασθενής έχει πάντοτε μαζί του μία δόση ενέσιμης αδρεναλίνης.

Οι ασθενείς που είναι αλλεργικοί σε φαγητά και αυτοί που πιθανόν να κάνουν σοβαρές αντιδράσεις σε τσιμπήματα εντόμων κινδυνεύουν ιδιαίτερα από αναφυλακτικό σοκ. Στις περιπτώσεις αυτές ο ασθενής από μόνος του είτε κάποιο άτομο του περιβάλλοντός του μπορούν να χορηγήσουν την αδρεναλίνη με ένεση. Η αδρεναλίνη βοηθά στην καταστολή της αναφυλακτικής αντίδρασης μέχρι που ο ασθενής να μπορέσει να τύχει επείγουσας ιατρικής περίθαλψης.

Γ.ΑΝΟΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες η αποφυγή των αλλεργιογόνων και τα φάρμακα δεν είναι αρκετά για να αντιμετωπισθούν τα σημεία και συμπτώματα της αλλεργίας, τότε η ανοσοθεραπεία και οι ενέσεις απευαισθητοποίησης μπορούν να βοηθήσουν.

Η ανοσοθεραπεία είναι αποτελεσματική για την αλλεργική ρινίτιδα, το αλλεργικό άσθμα, την αλλεργία μετά από τσιμπήματα εντόμων. Στην αλλεργία λόγω φαγητών δεν είναι αποτελεσματική.

Με τις ενέσεις απευαισθητοποίησης, χορηγούνται μικρές ποσότητες του αλλεργιογόνου στο οποίο είναι αλλεργικός ο ασθενής. Ο στόχος των θεραπειών αυτών είναι να μειώσουν την ευαισθησία του ασθενούς στα αλλεργιογόνα.

Χορηγούνται ενέσεις απευαισθητοποίησης μία έως δυο φορές την εβδομάδα για μια περίοδο μερικών μηνών. Αρχικά χορηγείται μια μικρή δόση και εάν δεν υπάρξει άσχημη αντίδραση η δόση αυξάνεται.

Με τον τρόπο αυτό ο οργανισμός κατά κάποιο τρόπο συνηθίζει να αποδέχεται το συγκεκριμένο αλλεργιογόνο για το οποίο γίνεται η απευαισθητοποίηση. Δυστυχώς η ανοσοθεραπεία αυτού του τύπου δεν είναι αποτελεσματική για όλους.


Βασικός κατάλογος αλλεργιογόνων RAST

Για τον προσδιορισμό των αλλεργιογόνων RAST χρησιμοποιείται η μέθοδος της χημειοφωταύγειας. Το δείγμα θα πρέπει να είναι ορός και για την παραλαβή του αποτελέσματος απαιτούνται 4 ημέρες. Στο διαγνωστικό κέντρο ΒΙΟΤΥΠΟΣ εκτελούνται όλα τα RAST. Για περισσότερες πληροφορίες και εξετάσεις που δεν βρίσκονται στο βασικό κατάλογο, επικοινωνήστε με τη γραμματεία μας στα τηλέφωνα 210 6894509, 210 6541832, 210 6148535 ή επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας www.biotypos.gr

RAST ΦΑΡΜΑΚΩΝ

RAST ΕΠΙΘΗΛΙΩΝ ΖΩΩΝ

ΕΞΕΤΑΣΗ

ΕΞΕΤΑΣΗ

C1 ΠΕΝΙΚΙΛΙΝΗ G

Ε1 ΕΠΙΘΗΛΙΟ ΓΑΤΑΣ

C2 ΠΕΝΙΚΙΛΙΝΗ V

Ε2 ΕΠΙΘΗΛΙΟ ΣΚΥΛΟΥ

C50 AMPICILLIN

Ε4 ΠΙΤΥΡΙΔΑ ΑΓΕΛΑΔΑΣ

C51 ΑΚΕΤΥΛ-ΣΑΛΙΚΥΛΙΚΟ

Ε5 ΠΙΤΥΡΙΔΑ ΣΚΥΛΟΥ

C52 PYRAZOLON

Ε6 ΕΠΙΘΗΛΙΟ ΑΛΟΓΟΥ

C55 CEPHALOSPORINE

Ε7 ΠΕΡΙΤΤΩΜΑΤΑ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

C56 AMOXICILLIN

Ε9 ΦΤΕΡΑ ΚΑΝΑΡΙΝΙΟΥ

C57 TRIMETHOPRIN

Ε15 ΟΡΟΣ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ

C58 SULFAMETHOXAZOLE

Ε71 ΕΠΙΘΗΛΙΟ ΠΟΝΤΙΚΟΥ

C59 TETRACYCLIN

Ε78 ΦΤΕΡΑ ΠΑΠΑΓΑΛΟΥ

C62 DOXYCYCLIN

Ε80 ΕΠΙΘΗΛΙΟ ΚΑΤΣΙΚΑΣ

C68 ARTICAIN

Ε81 ΕΠΙΘΗΛΙΟ ΠΡΟΒΑΤΟΥ

C70 ΙΝΣΟΥΛΙΝΗ ΧΟΙΡΟΥ

Ε82 ΕΠΙΘΗΛΙΟ ΚΟΥΝΕΛΙΟΥ

C71 ΙΝΣΟΥΛΙΝΗ ΒΟΔΙΟΥ

Ε85 ΦΤΕΡΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ

C82 LIDOCAIN

Ε86 ΦΤΕΡΑ ΠΑΠΙΑΣ

C85 PARACETAMOL

Εx5 BED MATERIALS

C86 BENZOCAIN

Ex71 FEATHERS MIXTURE

C90 PROPIPHENAZONE

 

C99 POLYLYSINE

 

C108 CIPROFLOXACINE

 

C212 ERYTHROMYCIN

 

C214 GOLD CHLORIDE

 

C299 HEPARIN

 

S1 CLARITHROMYCIN

 

S2 METRONIDAZOLE

 

 

RAST ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΕΞΕΤΑΣΗ

F41 ΣΟΛΩΜΟΣ

 

F44 ΦΡΑΟΥΛΑ

F1 ΑΣΠΡΑΔΙ ΑΥΓΟΥ

F45 ΜΑΓΙΑ

F2 ΓΑΛΑ ΑΓΕΛΑΔΟΣ

F47 ΣΚΟΡΔΟ

F3 ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ

F48 ΚΡΕΜΜΥΔΙ

F4 ΑΛΕΥΡΙ ΣΙΤΟΥ

F49 ΜΗΛΟ

F5 ΑΛΕΥΡΙ ΣΙΚΑΛΗΣ

F50 ΣΤΑΦΥΛΙ

F6 ΑΛΕΥΡΙ ΚΡΙΘΑΡΙΟΥ

F52 ΣΟΚΟΛΑΤΑ

F7 ΑΛΕΥΡΙ ΒΡΩΜΗΣ

F55 ΧΕΛΙ

F8 ΑΛΕΥΡΙ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙΟΥ

F61 ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ

F9 ΡΥΖΙ

F65 ΦΑΚΕΣ

F10 ΣΟΥΣΑΜΙ

F73 ΚΕΡΑΣΙ

F12 ΜΠΙΖΕΛΙ

F74 ΟΛΙΚΟ ΑΥΓΟ

F13 ΦΥΣΤΙΚΙ

F75 ΚΡΟΚΟΣ ΑΥΓΟΥ

F14 ΣΟΓΙΑ

F76 α-ΛΑΚΤΑΛΒΟΥΜΙΝΗ

F15 ΑΣΠΡΑ ΦΑΣΟΛΙΑ

F77 β-ΛΑΚΤΑΛΒΟΥΜΙΝΗ

F16 ΚΑΡΥΔΙ

F78 ΚΑΖΕΙΝΗ

F17 ΦΟΥΝΤΟΥΚΙ

F79 ΓΛΟΥΤΕΝΗ

F18 BRAZIL NUT

F80 ΑΣΤΑΚΟΣ

F19 ΚΑΣΤΑΝΟ

F81 ΤΥΡΙ CHEDDAR

F20 ΑΜΥΓΔΑΛΟ

F82 ΤΥΡΙ ΡΟΚΦΟΡ

F22 ΠΕΣΤΡΟΦΑ

F83 ΚΡΕΑΣ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ

F23 ΓΑΡΙΔΑ

F85 ΣΕΛΙΝΟ

F24 ΚΑΡΑΒΙΔΑ

F86 ΜΑΙΝΤΑΝΟΣ

F25 ΝΤΟΜΑΤΑ

F87 ΠΕΠΟΝΙ

F26 ΧΟΙΡΙΝΟ ΚΡΕΑΣ

F88 ΚΡΕΑΣ ΑΡΝΙΟΥ

F27 ΜΟΣΧΑΡΙΣΙΟ ΚΡΕΑΣ

F89 ΜΟΥΣΤΑΡΔΑ

F33 ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

F90 ΒΥΝΗ

F35 ΠΑΤΑΤΑ

F92 ΜΠΑΝΑΝΑ

F36 ΚΑΡΥΔΑ

F94 ΤΥΡΙ CAMEMBERT

F37 ΜΥΔΙΑ

F95 ΚΑΦΕΣ

F39 ΛΑΧΑΝΟ

F96 ΑΒΟΚΑΝΤΟ

F40 ΤΟΝΟΣ

F97 ΚΑΚΑΟ

F99 ΜΑΥΡΟ ΤΣΑΙ

RAST ΑΓΡΟΣΤΩΔΗ

F158 ΦΥΣΤΙΚΙ ΚΑΣΙΟΥΣ

ΕΞΕΤΑΣΗ

F168 ΓΑΛΑ ΣΚΟΝΗ

 

F170 ΝΕΚΤΑΡΙΝΙ

G1 ANTHOXANTHUM ODORAT

F203 ΓΑΛΑ ΒΡΑΣΜΕΝΟ

G2 CYNODON DACTYLON

F212 ΓΑΛΑ ΠΡΟΒΕΙΟ

G3 DACTYLIS GLOMERATA

F213 ΓΑΛΑ ΚΑΤΣΙΚΙΣΙΟ

G4 FESTUCA ELATIOR

F233 ΚΥΠΡΙΝΟΣ

G5 LOLIUM PERENNE

F239/258 ΣΟΥΠΙΑ/ΚΑΛΑΜΑΡΙ

G6 PHELEUM PRATENSE

F261 ΠΙΤΟΥΡΑ

G7 PHRAGMITES COMMUNIS

F271 ΒΕΡΥΚΟΚΟ

G8 POA PRATENSIS

F281 ΦΡΑΓΚΟΣΤΑΦΥΛΟ

G9 AGROSTIS SOLONIFERA

F286 ΜΗΤΡΙΚΟ ΓΑΛΑ

G10 SORGHUM HALAPENSE

F301 ΜΕΛΙΤΖΑΝΑ

G11 BROMUS INERMIS

F319 ΑΓΚΙΝΑΡΑ

G12 SECALE CERELAE

F333 ΜΕΛΙ

G13 HOLCUS LANATUS

F334 ΛΥΚΙΣΚΟΣ

G14 AVENA SATIVA

Fx3 (F3, F24, F37, F40, F41)

G15 TRITICUM AESTIVUM

Fx1 (F13, F16, F17, F18, F20, F36)

G16 ALOPECURUS PRATENSI

 

Gx1 (G3, G4, G5, G6, G8)

   

RAST ΣΚΟΝΕΣ

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ RAST

   

Η1 GREEN-LABS

p2 ECHINOCOCUS

Η2 HOLLISTER-STIER

K80 ΦΟΡΜΑΛΔΕΥΔΗ

Η3 BENCARD

K82 LATEX

Η4 ALLERGOPHARMA

B1 ACRYLAN

Η6 HOPS

B2 COTTON (processed)

Ηx1 (d1, d2, e1, e2, m2, m3)

B7 HAY DUST

Hx2 (h2, d1, d2, i6)

B17 NYLON

 

B20 SHEEP’S WOOL TREATE

 

B21 SHEEP’S WOOL UNTREA

 

B24 TOBACCO DUST

 

B25 TERYLENE

 

p1 ASCARIS spp.

 

RAST ΕΝΤΟΜΑ-ΑΚΑΡΕΑ

ΕΞΕΤΑΣΗ

RAST ΜΥΚΗΤΕΣ

   

Ι1 ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ ΜΕΛΙΣΣΑΣ

Μ1 PENICILLIUM NOTATUM

Ι2 ΜΥΡΜΗΓΚΙ

M2 C. HERBARUM

Ι3 ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ ΣΦΗΚΑΣ

Μ3 ASPERGILLUS FUMIGATUS

Ι4 ΑΛΟΓΟΜΥΓΑ

Μ4 MUCOR RACEMOSUS

Ι5 ΣΚΝΙΠΑ

Μ5 CANDIDA ALBICANS

Ι6 ΚΑΤΣΑΡΙΔΑ

Μ6 ALTERNARIA TENUIS

Ι71 ΚΟΥΝΟΥΠΙ

M8 HELMINTHOSPORIUM H.

Ι75 ΜΕΓΑΛΟΣΩΜΗ ΣΦΗΚΑ

Μ9 FUSARIUM MONILIFORME

 

Μ15 TRICHODERMA VIRIDAE

D1 D.PTERONYSSINUS

Μ16 CUVULARIA LUNATA

D2 D.FARINAE

Μ18 FUSARIUM CULMORUM

D3 D.MICROCERAS

Μ38 TRICHIPHYTON RUBRUM

D70 ACARUS SIRO

Μx1 ΜΙΓΜΑ (Μ1, Μ2, Μ3, Μ6)

D71 LEPIDOGLYPHUS DESTRUCTOR

 

D72 TYROPHAGUS PUTREUS

 

D73 GLYSIPHAGUS DOMESTICUS

 

D74 EUROGLYPHUS MAYNEI

 
   

 

 

RAST ΔΕΝΔΡΑ

RAST ΖΙΖΑΝΙΑ

ΕΞΕΤΑΣΗ

ΕΞΕΤΑΣΗ

T1 ΣΦΕΝΔΑΜΙ

W1 AMBROSIA ELATIOR

T2 ΚΛΗΘΡΟ (ΣΚΛΗΘΡΟ)

W2 AMBROSIA PSILOTACHIA

T3 ΣΗΜΥΔΑ

W5 ARTEMISIA ABSINTHIUM

T4 ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΑ

W6 ARTEMISIA VULGARIS

T5 ΟΞΙΑ

W7 ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ

T6 ΚΕΔΡΟΣ

W8 TARAXACUM OFFICINALI

T7 ΔΡΥΣ

W9 PLANTAGO LANCEOLATA

T8 ΦΤΕΛΙΑ

W10 CHENOPODIUM ALBUM

T9 ΕΛΙΑ

W12 SOLIDAGO VIRGAUREA

T10 ΚΑΡΥΔΙΑ

W13 XANTHIUM COMMUNE

T11 ΠΛΑΤΑΝΟΣ

W14 AMARANTHUS RETROFLE

T12 ΙΤΙΑ

W16 EPILOBIUM ANGUSTIFO

T13 ΓΙΑΣΕΜΙ

W17 ΑΣΤΗΡ

T14 ΛΕΥΚΑ

W18 RUMEX ACETOSELLA

T15 ΛΕΥΚΗ ΜΕΛΙΑ

W19 PARIETARIA OFFICINA

T16 ΠΕΥΚΟ

W20 URTICA DIOICA

T18 ΕΥΚΑΛΥΠΤΟΣ

W21 PARIETARIA JUDAICA

T19 ΜΙΜΟΖΑ

W22 ΧΡΥΣΑΝΘΕΜΟ

T20 ΑΓΡΙΟΜΥΡΤΙΑ

W23 ΝΤΑΛΙΑ

T21 ΠΑΣΧΑΛΙΑ

W28 ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟ

T23 ΚΥΠΑΡΙΣΣΙ

W30 ΤΟΥΛΙΠΑ

T27 ΛΕΜΟΝΙΑ

W36 ΠΑΣΧΑΛΟΥΔΑ

T70 ΜΟΥΡΙΑ

W40 ΥΑΚΙΝΘΟΣ (ΖΟΥΜΠΟΥΛΙ)

Tx5 (t2, t8, t12, t14)

Wx3 (w6,w9, w10, w20)

Tx6 (t1, t3, t5, t7)

Wx5 (w17, w22, w23, w40)

 

Wx6 (w7, w28, w30, w36)

Σπυρόπουλος Βάϊος
Ιατρός Βιοπαθολόγος
Βιότυπος

Powered by Web Agency

Τα Ιατρικά μας Κέντρα:

Ιατρ. Κέντρο Χαλανδρίου Λεωφόρος Πεντέλης 13

Ιατρικό Κέντρο Χαλανδρίου. Λεωφόρος Πεντέλης 13
Τηλ. 2106894509, 2106890227
Fax: 2106849210 

Ιατρ. Κέντρο Μελισσίων Α. Παπανδρέου 2 & Σερίφου 2


Τηλ. 2106095590

Ιατρ. Κέντρο Αθήνας Πατησίων 173 & Λέλας Καραγιάννη

Ιατρικό Κέντρο Αθήνας. Πατησίων 173 & Λέλας Καραγιάννη
Τηλ. 2108670052, 2108650619
Fax: 2108650699 

Ιατρ. Κέντρο Αιγάλεω Ιερά Οδός 281


Τηλ. 2105989869

Ιατρ. Κέντρο Χολαργού Περικλέους 39

Ιατρικό Κέντρο Χολαργού. Περικλέους 39
Τηλ. 2106541832, 2106543671
Fax: 2106514751 

Ιατρ. Κέντρο Πεύκης Λεωφόρος Ειρήνης 46

Ιατρικό Κέντρο Πεύκης. Λεωφόρος Ειρήνης 46
Τηλ. 2106148535, 2106148536
Fax: 2106148530